ארכיון הקטגוריה: כללי

חסימות וריד

אחת הסיבות השכיחות לירידה פתאומית בחדות הראייה היא חסימה בכלי דם כלשהו ברשתית. ברשתית העין קיימים כלי דם עורקיים והמובילים דם לרשתית ולעין וכלי דם ורידיים המנקזים דם. כלי דם אלו מאוד עדינים ודקים  ועלולים להיפגע או להיחסם בעקבות תהליכים טרשתיים ואחרים בגוף. החסימות יכולות להופיע בוורידים או בעורקים – והתמונה הקלינית תהייה שונה בכל אחד מהמקרים.

טרשת העורקים היא הסיבה המובילה להתפתחות של חסימות בוורידים ברשתית. העורקים והורידים ברשתית חולקים מעטפת משותפת. לווריד דופן דקה ורכה יותר, ובמשך השנים הלחץ של העורק סותם את החלל הורידי ומפריע לזרימת הדם. עיבוי טרשתי של העורק גורם ללחץ על הווריד, אשר מביא להרס דופן הווריד, לחסימה של כל חלל הווריד. החסימה הזאת עלולה להתרחש בכל אחד מוורידי הרשתית – הווריד הראשי או סעיפיו.

כאשר נחסם וריד הרשתית, נפסקת זרימת הדם, לא מגיע מספיק חמצן לרקמת הרשתית  והלחץ בתוך הורידים הקטנים עולה. עקב העלייה בלחץ, יש דליפה והדם שלך ותוצריו דולף לרשתית מסביב. בבדיקת העין נראים דימומים באזור החסימה. בהמשך, נוזלים דולפים מכלי הדם, מצטברים בתוך רקמת הרשתית ויוצרים בצקת . בצקת שפוגעת באזור המרכזי של הרשתית (מקולה) גורמת לפגיעה בראיה.

גורמי סיכון להתפתחות חסימת וריד של הרשתית

גיל מבוגר הוא גורם הסיכון העיקרי והחשוב ביותר. מחלות כלליות כגון לחץ דם גבוה, עלייה בשומני הדם, סוכרת או השמנת יתר מהווים אף הם גורמי סיכון מובילים.

בקרב מעשנים, יש  שכיחות גבוהה יותר של חסימות בוורידי הרשתית. לחץ תוך עיני וגלאוקומה – גם הם גורמי סיכון.

חסימות בוורידי הרשתית יכולות להופיע גם בקרב אנשים עם מחלות דלקתיות כלליות, או בקרב אנשים הסובלים מצמיגות יתר של הדם ומנטייה מוגברת ליצירת קרישי דם.

מה מרגישים כאשר יש חסימה בווריד ברשתית?

הסימן האופייני הוא ירידה פתאומית בראיה ללא כאבים לרוב בעין אחת בלבד. ככל שהווריד החסום גדול ומרכזי יותר, כך הירידה בראייה בולטת יותר.

מה הרופא רואה בבדיקה?

כאשר רופא העיניים בודק את קרקעית העין, המראה האופייני הוא סלסול והרחבה של הוורידים ברשתית, דימומים קטנים ברשתית והצטברות נוזלים סביב ראש עצב הראייה ומרכז הראייה.

הממצאים בבדיקת קרקעית העין חולפים לרוב תוך מספר חודשים עד כשנתיים וחדות הראיה עשויה להשתפר ב 50% מהמקרים אם כי בדרך כלל לא לזו שהיתה לפני הארוע.

האם יש טיפול תרופתי לחסימה של וריד ברשתית?

לא ידוע על טיפול תרופתי היכול "לפתוח" את הוריד חזרה.

האם טיפול בלייזר עשוי לעזור?

טיפול בלייזר ברשתית העין מיועד לטפל בסיבוכים בעין המתפתחים כתוצאה מחסימת הוריד (בצקת במרכז הראיה או התפתחות כלי דם לא תקינים). הוא אינו מפחית את שכיחות הסיבוכים ומומלץ רק בעיניים בהם כבר הופיעו סיבוכים.

האם ניתן לפתוח חסימה בניתוח?

כל השיטות טרם הוכיחו את יעילותן והיו כרוכות בסיבוכים. לכן, ברוב המקרים שבהם נוצרת חסימה באחד מוורידי הרשתית, כשאין בצקת או התפתחות כלי דם לא תקינים מומלץ על מעקב בלבד אצל רופא/ת עיניים. אם יופיעו סיבוכים במהלך המעקב ,הרופאה או הרופא ימליצו על טיפול מתאים.

מהם הסיבוכים שעלולים להיגרם וכיצד מטפלים בהם?

הצטברות נוזלים במרכז הראייה (בצקת מקולרית) היא אחד הסיבוכים האופייניים לחסימה בווריד ברשתית. הצטברות הנוזלים מחמירה את טשטוש הראויה. ניתן לזרז את הספיגה על ידי הזרקות אנטי VEGF (אווסטין או לוסנטיס), אוזורדקס או בטיפול בלייזר ובצורה כזו לשפר את הסיכויים לשפר את חדות הראיה.

אווסטין ולוסנטיס הם נוגדן שמעקב את פעילות חומר הנקרא VEGF אשר מופרש בעין בכמות גדולה במצב של חסימה ורידית (או במצבים אחרים של חסר חמצן בעין). חומר זה נמצא בשימוש נרחב בטיפול במחלת ה AMD . בשנים האחרונות התגלה כי השימוש בחומר זה מפחית את הבצקת בעין ועל ידי כך עשוי לשפר את תפקודי הראיה בעין לאחר אירוע חסימתי.

אווסטין ולוסנטיס מוזרקים לתוך חלל הזגוגית . ההזרקות עוזרות בכ 40-50% מהמקרים. השיפור לעיתים הוא חלקי בלבד. בנוסף לכך, לא מדובר בהזרקה חד פעמים אלא בסדרה של הזרקות בהפרשים של 4-6 שבועות. יעילות זריקת האוסטין או הלוסנטיס גדולה יותר ככל שהטיפול ניתן סמוך לחסימת וריד הרשתית.

אוזורדקס הוא סטרואיד (דקסמטזון 700 מג) המוזרק לתוך העין בתוך חומר פולימרי מיוחד המאפשר אריזתו ושחרורו בצורה איטית מושהית על פני מספר שבועות. ניתן לחזור על ההזרקה לאחר מספר חודשים במידת הצורך. יעלות חומר זה גם כן הוכחה לטיפול בבצקת מקולרית משנית לחסימות וריד.

במקרים בהם חסימת הווריד גורמת לחוסר חמצן ברשתית, יכולה להופיע צמיחה של כלי דם חדשים ולא תקינים – וזאת כתגובה ישירה לחוסר החמצן. סיבוך זה יופיע בדרך כלל לאחר חסימת וריד גדול ברשתית או הווריד המרכזי – שלושה עד ארבעה חודשים לאחר אירוע החסימה. צמיחת כלי הדם לא תקינים גורמת להופעת דימומים תוך עיניים וגלאוקומה משנית קשה.

הטיפול במקרי גלאוקומה משנית לצמיחת כלי דם חדשים אלה הוא שילוב של הזרקות אווסטין או לוסנטיס, טיפול בלייזר ברשתית וטיפול תרופתי להורדת הלחץ התוך עיני.

האם גם עורקי הרשתית עלולים להיחסם?

כן, גם עורקי הרשתית יכולים להיחסם. 80 אחוזים מהחסימות בעורקי הרשתית מתפתחות כתוצאה מטרשת העורקים, הגורמת ליצירת קריש דם, הסותם את חלל העורק.

בשאר המקרים, החסימה נגרמת מתסחיפים הנוצרים בגוף כתוצאה ממחלות לב או מחלות בעורקי הגוף הגדולים. אלה יכולים להיות תסחיפי שומן, קרישי דם קטנים או תסחיפי סידן. מחלות כלי דם בכל הגוף פוגעות גם באספקת הדם לעין ולחלקיה. גם נטייה לקרישת דם מוגברת יכולה לגרום לחסימת עורק ברשתית.

האם חסימת עורק ברשתית גורמת לפגיעה בראייה?

המשמעות הקלינית והתוצאה הסופית של חסימה בעורק ברשתית תלויה בגודל העורק הנחסם, מיקומו בעין וסוג החסימה.

חסימות חלקיות בעורקי הרשתית הקטנים – לרוב בגלל תהליכים טרשתיים או תסחיפי שומן – לא יגרמו  לירידה קבועה בראייה. לעתים יחוש החולה איבוד ראייה רגעי,  שחולף ללא כאבים.

במקרים בהם נחסם עורק הרשתית המרכזי הפגיעה בראייה תהיה פתאומית, בולטת יותר ותישאר קבועה. רק אצל 20 אחוזים ברי מזל באוכלוסייה יש עורק קטן נוסף, המספק דם למרכז הראייה. במקרים של חסימת עורק הרשתית המרכזי, יספק עורק רזרבי זה דם למרכז הראיה וישמור על הראייה.

מהו ניוון מקולה גילי (נמ"ג) AMD?

AGE RELATED MACULAR DEGERATION  AMD

זוהי מחלה ניוונית של המקולה השכיחה יותר בגיל המבוגר.

זוהי  הסיבה השכיחה ביותר לעיוורון באוכלוסיה מעל גיל 60,

בניוון מקולה גילי (נמ"ג (קיים תהליך ניוון, של ריקמת רשתית במקולה. כתוצאה מכך נפגעת יכולת העין לקלוט את הפרטים העדינים של התמונה הנכנסת אליה (כלומר חדות הראייה נפגעת(.

המחלה מערבת את 2 העיניים (דו עינית)  אך לא חייבת להיות סימטרית בדרגת חומרתה ב 2 העיניים.

בד"כ מדובר בפגיעה בחדות ראיה מרכזית והראיה ההיקפית נשמרת, אך לעיתים, במקרים הנדירים יחסית וקשים יותר, הפגיעה קשה וגורמת לקושי בביצוע פעולות יומיומיות כגון קריאה, צפייה בטלוויזיה, נהיגה וזיהוי פנים (דבר שיכול להיחשב כעיוורון מבחינה חוקית)

במקרים מסויימים (לרוב) המחלה מתקדמת באיטיות רבה כל כך, עד כי החולה אינו מבחין כמעט בהפרעות בראייה. במקרים אחרים המחלה מתקדמת במהירות ועלולה לגרום לפגיעה קשה בחדות הראייה בשתי העיניים, לאחר פרק זמן יחסית קצר.

מהן צורות המחלה?

קיימות שתי צורות: היבשה והרטובה.

בצורה היבשה (השכיחה יותר, 85-90% מהמקרים), תאי רשתית המקולה מתנוונים בקצב איטי וקיימת הדרדרות איטית (לאורך שנים) בחדות הראיה. בד"כ יש שקיעת חומרים מתחת לרשתית (נקראים דרוזן) ושינויי צבע במרכז.

הצורה הרטובה (הנדירה יותר, 10-15% מהמקרים)  מתחילה תמיד בעיניים אשר סובלות מדרגה זו או אחרת של הצורה היבשה של המחלה, אך בשלב כלשהו של המחלה, צומחים מתחת לרשתית המקולה כלי דם חדשים, אשר בעין הבריאה אינם אמורים להיות קיימים.

דפנות כלי דם אלו עדינים במיוחד ונוטים לדלוף או לדמם. הדם, או מרכיביו הדולפים אל תוך ריקמת הרשתית, עלולים לגרום להרס מהיר של תאי רשתית המקולה ולפגיעה מהירה וקשה בחדות הראייה.

מה ירגיש חולה בנמ"ג?

המחלה מתבטאת בהפרעות ראיה. לא קיים כאב.

בצורה היבשה החולה יכול להרגיש טשטוש ראיה הדרגתי. לציין בגיל המתקדם קיימות סיבות נוספות שכיחות יותר לטשטוש ראיה (כגון התפתחות קטרקט), אך רופא העיניים יכול בבדיקת הרשתית לאבחן קיום נמ"ג כגורם עיקרי או נוסף לטשטוש הראיה.

בצורת המחלה הרטובה, החולה עלול להבחין בהופעת טשטוש ראיה מהיר יותר בד"כ בעין אחת.  לעתים יכולות להיות תלונות על עיוות בחדות הראיה (קווים ישרים נראים עקומים) או שרואים כתם במרכז הראיה.

לפעמים החולה לא מרגיש שיש בעיה אלא כאשר העין השניה נפגעת.

כיצד מאובחנת המחלה?

בבדיקת עיניים שיגרתית כולל הרחבת אישונים לשם בדיקת הרשתית.

קיימות בדיקות עזר, כגון צילום הרשתית לאחר הזרקה לווריד של חומר זוהר (אנגיוגרפיה של פלורסצאין) או סריקה אופטית ממוחשבת של הרשתית (OCT). בדיקות אלו מאפשרות לאשש את האבחנה.

האם אבחון מוקדם מסייע לעצירת התפתחות המחלה?

כן. הטיפולים הקיימים כיום מאפשרים לעצור את המחלה ולשמר את הראייה הקיימת טרם התחלת הטיפול, ברוב החולים עם נמ"ג רטוב. חשוב, על כן, לאבחן את המחלה כאשר היא עדיין בשלביה המוקדמים וחדות הראייה עדיין שמורה יחסית. התחלת הטיפול כאשר קיים כבר הרס נרחב של רשתית מרכז הראיה, עשוי אמנם למנוע הידרדרות נוספת בחדות הראיה, אך זו תישאר לרוב ירודה.

מהם גורמי הסיכון לחלות בנמ"ג?

במחקרים שונים נימצא כי הגורמים הבאים מהווים גורמי סיכון ללקות במחלה:

– עישון
– קיום המחלה בקרוב משפחה (הורים, אחים/אחיות)
– שכיח יותר בנשים

האם ניתן לצמצם את הסיכון לחלות בנמ"ג?

כנראה שכן. במחקרים שונים נמצא שיש יתרון להמנעות/הפסקת עישון, שמירה על משקל תקין, תזונה ע שירה בדגים וירקות ירוקים, שמירה על יל"ד. אין הוכחות להצלחת פעולות אלו במניעת הופעת ה נמ"ג.

האם הפחתה במספר שעות השימוש בעיניים יעכב את קצב התקדמות המחלה?

לא. אין כל עדות לכך ש"מאמץ" של העיניים, כגון קריאה או צפייה בטלויזיה, תורם להתפתחות המחלה ואין כל עדות לכך שהימנעות מ"מאמץ" עיניים עשוי לשנות את מהלך המחלה.

מהו הטיפול בצורת המחלה היבשה?

אין כיום טיפול יעיל במחלה מהסוג היבש. לאחר איבחון סוג זה של המחלה, מומלץ לנקוט באורח החיים שפורט בסעיף הקודם, במטרה להאט את קצב התקדמותה. קבוצת מחקרים הוכיחה גם כי נטילה קבועה של ויטמינים, חמרים נוגדי חימצון ואבץ, עשויה לעכב את קצב ניוון המקולה. (ב 20-25% מהמקרים)

קיימים מספר תכשירים בשוק אשר מכילים את התערובת המומלצת לשימוש. רופא העיניים בוודאי ימליץ למטופל על אחד מתכשירים אלו. יש לזכור עם זאת, כי השימוש בתכשירים עלול להיות מלווה בתופעות לוואי שונות, ועל כן חשוב ליידע את רופא המשפחה בדבר השימוש בתכשיר ולבצע בדיקות תקופתיות על פי הנחייתו.

הדבר חשוב במיוחד בחולים אשר מטופלים בתכשירי מולטיויטמין אחרים. חשוב להיות בביקורת מתמדת אצל רופא עיניים כל 3-4 חדשים, על מנת לאתר סימנים מוקדמים של התפתחות מחלה מהסוג הרטוב.

ניתן ואף חשוב לבצע בדיקה עצמית לאיתור שינויים בראייה בתקופה שבין הביקורות. הדרך הפשוטה ביותר הינה להרכיב את המשקפיים המיועדים לראייה למרחק (במידה והחולה משתמש בכאלו), לעצום עין אחת לסירוגין ולשאול שתי שאלות:

– האם איכות הראייה שלי בעין הנבדקת דומה לזו לה אני מורגל?
– האם קווים ישרים, דוגמת משקוף הדלת או החלון, נראים עדיין ישרים?
– במידה והתשובה לאחת משאלות אלו שלילית, אין להמתין למועד הבדיקה שנקבע על ידי הרופא, אלא לבקש תור לבדיקה דחופה, על מנת לשלול התפתחות הסוג הרטוב של המחלה.
– לבסוף, יש לזכור כי המחלה נוטה להתקדם באיטיות והלוקה בה עשוי ליהנות עוד משנים רבות של ראייה באיכות טובה.

מהו הטיפול בצורת המחלה הרטובה?

הטיפול המקובל ביותר כיום הינו הזרקה כל 4-6 שבועות של תרופה המורכבת מנוגדן או חלקי נוגדן, לתוך חלל העין. קיימים כיום שני תכשירים מסחריים שניתן לעשות בהם שימוש. שני התכשירים מיוצרים על ידי אותה חברה ומהעולה מהמחקרים עד כה, יעילותם ובטיחות השימוש בהם, ככל הנראה דומה.

התכשירים שבשימוש הינם ה- AVASTIN וה- LUCENTIS.

התכשיר הוותיק יותר, ה- AVASTIN, פותח במקור לטיפול בסרטן המעי ומאושר בעולם לשימוש למטרה זו. עם זאת, עקב הצטברות עדויות רבות מכל רחבי העולם בדבר יעילותה בטיפול בנמ"ג רטוב ובהתחשב במחיר הזול של התרופה, השימוש בה הותר כטיפול בנמ"ג רטוב, בתנאי שהחולה מודע לכך שהתרופה לא פותחה למטרה זו.

התכשיר LUCENTIS פותח על ידי החברה במיוחד לשימוש תוך-עיני, תוך מחשבה ששינוי במבנה הכימי של התרופה יוביל לתגובה יעילה יותר. עלות הטיפול בתרופה היא גבוהה.

כיצד ניתנות התרופות?

הן ניתנות ע"י הזרקה לתוך חלל העין המתבצעת במרפאות עיניים שונות, תחת פיקוחם של רופאי עיניים מומחים בתחום הרשתית. ההזרקה מתבצעת לאחר הרדמה מקומית של העין וחיטוי יסודי. לרוב, ההזרקה אינה מלווה בכאב כלשהו או בכאב קל בלבד. שכיחות הסיבוכים מההזרקות נמוכה, אם כי לעתים נדירות ניתן לאבד את הראייה בעין המטופלת כתוצאה מסיבוך הקשור להזרקה.

מספר ההזרקות הנדרש לעצירת המחלה הינו שונה ממקרה למקרה. לרוב יחל הטיפול בסידרה של 3 הזרקות (זריקה אחת בכל חודש), אשר לאחריה תתבצע הערכה בעזרת בדיקה וצילומים לגבי הצורך בהזרקות נוספות.

ככלל, מהמחקרים עולה כי באמצעות טיפול זה ניתן לעצור את ההידרדרות בחדות הראיה בכ- 90% מהחולים ואף להביא לשיפור בחדות הראיה בכ 40% מהמטופלים. עם זאת, חשוב לדעת כי השגת המטרה (עצירת ההידרדרות בחדות הראייה) עשויה לדרוש מספר טיפולים רב, לאורך זמן ארוך.

מהו טיפול לייזר פוטודינמי?

טיפול הלייזר הפוטודינמי היה עד לפני מספר שנים טיפול הבחירה בנמ"ג רטוב. הטיפול כולל הזרקת תרופה בלתי פעילה לוריד וזו מגיעה אל מטרתה, כלי הדם החולים תחת רשתית מרכז הראייה. כאשר התרופה מוקרנת ע"י קרן לייזר המכוונת לעבר האזור החולה, היא הופכת לפעילה וסותמת זמנית את כלי הדם החולים. טיפול זה יעיל פחות מהטיפולים הנהוגים כיום, אך לפעמים עדיין יש מקום לשימוש בו בשילוב עם הזרקות, כאשר אין תגובה מספקת להזרקות בלבד.

לסיכום:

זוהי מחלה נפוצה של הגיל המבוגר (שכיחותה עולה עם הגיל). מחלה זו היתה עד לפני שנים לא רבות חשוכת מרפא, וגרמה לנכות קשה בקרב רבים מהאוכלוסיה המבוגרת.

הטיפולים הקיימים כיום, מאפשרים לנו, רופאי העיניים, לסייע בשימור תפקוד הראייה אצל רוב החולים במחלה ובתנאי שמאבחנים מוקדם את קיומה. חשוב מאד, על כן, אם הינך בן/בת 50 ומעלה, לבצע בדיקת עיניים תקופתית לשלילת קיום מחלה זו, כמו גם מחלות עיניים אחרות השכיחות יותר בגיל המבוגר.

הצורה היבשה

 תמונה צורה יבשה

הצורה הרטובה

 רטובה

4

מהי רשתית (רטינה) העין?

הרשתית הינה ריקמה דקה המצפה את פנים דופן גלגל העין. ריקמה זו אחראית לקליטת התמונה הנכנסת אל תוך העין והפיכתה לסדרת אותות חשמליים, המועברים דרך עצב הראייה אל המוח, ושם מתורגמים לתמונה אותה אנו רואים.  (בדומה לקורה במצלמה עם סרט צילום של פעם)

האזור המרכזי ברשתית הקרוי מקולה אחראי על יכולתנו להבחין בפרטים עדינים, כלומר אחראי על חדות הראיה. באזור זה קיימת צפיפות תאים גבוהה במיוחד.. יכולתנו לקרוא, לצפות בטלויזיה, לנהוג ולזהות פנים לדוגמא, תלויה בקיום "חדות ראייה" טובה, ועל כן בתיפקוד תקין של תאי הרשתית באזור המקולה.

 תמונה רשתית העין

רטינופטיה סכרתית

מחלת הסכרת פוגעת בכלי הדם הקטנים בכל איברי הגוף ובהם גם ברשתית העין. את הנזק ניתן לראות בבדיקת העין בעוד שקשה לראותו באברי הגוף האחרים. הפגיעה ברשתית נקראת רטינופתיה סכרתית. רטינופתיה סכרתית מהווה סכנה לכושר הראייה. הפגיעה קיימת בסכרת מסוג 1 ומסוג 2 כאחד. שכיחות הרטינופתיה קשורה למשך הסוכרת. לאחר 20 שנה מאז לקו בסכרת, כל החולים (כמעט) עם סכרת מסוג 1, ובלמעלה מ-60% עם סכרת מסוג 2, תתפתח רטינופתיה בדרגה זו או אחרת.

בקרב חולים שלקו בסכרת מסוג 1, ניתן היה לשייך 86% ממקרי העיוורון לרטינופתיה סכרתית, בעוד שבקרב החולים שלקו בסכרת מסוג 2, שבה שכיחות גם מחלות עיניים אחרות, רק שליש ממקרי העיוורון היו תוצאה של רטינופתיה סכרתית. ככלל רטינופתיה סכרתית נחשבת לגורם השכיח ביותר למקרי עיוורון חדשים בקרב גילאי 47-24. רטינופתיה מסכנת ראייה איננה מופיעה כמעט אצל חולי סוכרת מסוג 1 ב-5-3 השנים הראשונות של המחלה, ואף לא לפני גיל ההתבגרות. משך שני העשורים שלאחר מכן, כמעט כל החולים בסכרת מסוג 1 לוקים ברטינופתיה.

נמצא כי כ-20% מהחולים שלקו בסכרת מסוג 2 לוקים ברטינופתיה בזמן האבחון הראשוני של הסכרת, ואצל רובם מופיעה רטינופתיה בדרגה כלשהי בעשורים שלאחריו.

מהי סיבה לטשטוש הראייה בחולי סוכרת?

העיניים מאוד רגישות להשפעות מחלת הסוכרת, וההשפעות האלה יכולות לבוא לידי ביטוי בצורות שונות. אחת מהן היא טשטוש ראייה. התופעה הנפוצה הזאת נובעת משינויים בריכוז הנוזלים בעדשת העין בגלל עליית רמת הסוכר בדם. עם איזון הסוכר בדם תחזור העדשה למצבה הטבעי, וטשטוש הראייה יחלוף.

סיבות נוספות

הנזק לכלי הדם גורם לדליפת נוזלים מכלי הדם החוצה, לדימומים, לסתימה של כלי הדם העדינים ועקב כך לאיבוד הראייה. קיימות 2 צורות למחלה: הצורה הלא שיגשוגית והצורה הקשה יותר השיגשוגית. ב 2 הצורות יש פגיעה בדופן כלי הדם הקטנים ועקב כך קיימים דימומים ברשתית, התרחבויות בדופן כלי הדם הקטנים (הנקראות מיקרואנוריזמות) ודליפה מכלי הדם. בצורה הלא שיגשוגית לא קיים שגשוג כלי דם חדשים.

בצורה השיגשוגית הקשה יותר נוצרים כלי דם חדשים לא תקינים (שגשוג כלי דם). הסיבה להתפתחותם היא חסימת כלי דם ואזורים  רשתית רבים חסרי חמצן. כלי הדם האלה מדממים בקלות והורסים בהדרגה את רקמת העין. סיבוכים מאוחרים של סכרת בעיניים נובעים רובם ככולם משגשוג כלי הדם החדשים בעין. יכול להיות דימום הממלא את חלל העין, ויכולה להופיע היפרדות של הרשתית. סיבוך נוסף הוא גלאוקומה משנית לרטינופתיה הסכרתית הקשה.

כאשר קיים דלף מכלי הדם באזור מרכז הרשתית  (המקולה) מתפתחת בצקת במקולה היכולה לגרום לטשטוש ועיוות במרכז הראיה. בצקת מקולרית יכולה להתפתח בכל שלב של רטינופטיה סכרתית (קלה או מתקדמת).

כיצד מטפלים בסיבוכי הסוכרת בעיניים?

איזון טוב של רמות הסוכר בדם הוא המפתח למניעת סיבוכי הסכרת. מעקב סדיר אצל רופא העיניים יאפשר אבחון מוקדם של השינויים הראשוניים ברשתית בשלב שבו ניתן לטפל בהם ולמנוע את הסיבוכים המשניים.

אמצעי הטיפול בשינויים בכלי הדם ברשתית

טיפולי לייזר לסתימת נקודות הדלף והרס הרשתית חסרת החמצן.
הזרקת תרופות (אבסטין או לוסנטיס) לחלל העין להחשת הספיגה של הנוזלים המצטברים במרכז הראייה.
ניתוחים להוצאת הדימום מהעין, להצמדת הרשתית המופרדת ולטיפול בגלאוקומה קשה.

הטיפול בסיבוכי הסוכרת בעיניים יכול להביא לשיפור משמעותי בראייה ולמניעת אובדן נוסף של הראייה.

ד"ר קרין מימוני

EyesClinic.co.il

ד"ר מימוני למדה בבית הספר לרפואה, הדסה, באוניברסיטה העברית בירושלים וסיימה את לימודיה בשנת 1992. לאחר מכן היא שירתה בצבא במשך 4 שנים בתפקיד מנהלת מרפאה. את התמחותה ד"ר מימוני עשתה במרכז רפואי רבין שבפתח תקווה וסיימה את ההתמחות בשנת 2001.

לאחר ההתמחות המשיכה בהשתלמות-על (post doctoral fellowship) בנושא מחלות רשתית ב Wilmer eye institute שנחשב לאחד המקומות המובילים והבולטים ברפואת עיניים בעולם, ונמצא בתוך בית החולים Johns Hopkins בבולטימור בארצות הברית, בית החולים המדורג ראשון בארצות הברית.

במהלך ה fellowship ד"ר מימוני רכשה ידע ונסיון רב בתחום מחלות הרשתית והטיפול בהן (כולל הזרקות תוך עיניות, ליזרים, וצילומי עיניים). עם שובה לארץ ד"ר מימוני חזרה לעבוד במרכז רפואי רבין, קמפוס בילינסון, כרופאה בכירה ביחידה למחלות הרשתית.

במסגרת זו המשיכה לעסוק ברפואת רשתית ורכשה נסיון רב נוסף בטיפול במחלות הרשתית וההזרקות לעין של לוסנטיס, אבסטין וסטרואידים. ד"ר מימוני עוסקת גם בניתוחי קטרקט ומנתחת באופן קבוע בבית חולים בילינסון ובית חולים השרון שבמרכז רפואי רבין. כמו כן יש לה נסיון רב בטיפולי ליזר יאג לאחר ניתוחי קטרקט (yag capsulotomy) וכן yag peripheral iridectomy.

כיום ד"ר מימוני מנהלת את שירות מחלקת עיניים בבית חולים השרון שמהווה חלק ממערך עיניים שבמרכז רפואי רבין. ד"ר מימוני עוסקת במחקר, פרסמה מאמרים בעיתונים בינלאומיים, ומרצה בכנסים מדעיים בארץ ובעולם. כמו כן, היא מנחה ובוחנת מתמחים , ומרכזת ההרצאות למתמחים במחלקה.

היא חברה באקדמיה האמריקאית לרפואת עיניים וכן בחוג רשתית שבאיגוד לרפואת עיניים בישראל.